Wood dome amphitheater produces artificial rain shower in the Belgian forest

Matthijs la Roi Architects has established a picket dome amphitheater within just the forested park of Sint-Arnolduspark in Belgium. Clad in gentle brown cedar, the dome arrives finish with a stage built to host open up-air performances with the structure performing as a normal, sculptural backdrop. The most persuasive characteristic to the task, and what provides the “Rain Amplifier” its name, is the synthetic rain shower built to develop a dynamic soundscape within the forest.

Continue on looking through beneath

Our Highlighted Films

kids climbing on wood dome amphitheater

This synthetic waterfall is realized by means of a controlled community of hidden, interconnected tubes and nozzles within the structure. The dome shape will help to amplify the sound of the drinking water, producing the organic and natural essence of falling rain and contributing to the ambiance of the dreamy landscape. As May and April 2020 have been the driest months in the region since 1833, the job will also provide as a reminder of climate transform to neighborhood inhabitants and these who travel there.

Linked: Character-influenced Chrysalis pavilion pops up in a Maryland forest

kid walking on edge of wood amphitheater
two kids and dog looking at water pooling in a dome structure

The challenge is section of the “Contrei Live” trail, which features 16 land art installations in the area of South West Flanders aimed at endorsing the importance of rain in the natural environment. The park by itself was set up toward the finish of the 19th century and is considered to consist of healing powers many thanks to a close by all-natural h2o spring and historic fountain.

kids running around a wood dome amphitheater on a hill
kid splashing in water

Designers chose cedar as the cladding for the reason that of its substantial h2o-resistance and wealthy coloration tones, when the half-dome condition is an homage to the current Catholic architecture within the park. When the project generally serves as a venue to rejoice rain by musical and theatrical performance, it goes a lot even further than that. The sculpture is also concentrated on supplying a serene room to reflect on the significance of rain throughout human history as very well as the difficulties of weather improve in a more contemporary world.

+ Matthijs la Roi Architects

Images by naaro by way of Matthijs la Roi Architects

trees partially shrouding view of wood dome amphitheater

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *