Westwood Hills Nature Center boasts zero-energy in wintry Minnesota

Environmental stewardship arrives alive in amazing vogue at the new Westwood Hills Character Center, an interpretative heart in the heart of St. Louis Park, Minnesota that blends energy performance, environmental education and beautiful architecture. Intended by multidisciplinary structure agency HGA, the heart not only serves as a educating software about Minnesotan flora and fauna but also as a beacon of sustainable architecture with its web-zero power layout. With passive and active methods set up, from photo voltaic panels to high-general performance thermal mass partitions, the Westwood Hills Mother nature Heart is on track to achieve International Residing Upcoming Institute’s zero-vitality certification — the 1st of its form in the condition.

Carry on reading down below

Our Showcased Videos

gray and light timber building surrounded by forest

Commissioned by the Metropolis of St. Louis Park as an extension of its Environmentally friendly Creating Policy and Local weather Action Plan, the new Westwood Hills Nature Heart was built to substitute a tiny, nondescript constructing from the 1980s. At 13,000 sq. ft, the environmental studying middle will have ample space to host lecture rooms and general public functions in multipurpose rooms as well as an outdoor classroom place, an expanded community exhibit, offices for staff members and supplemental adaptable understanding and support areas.

Related: Ugakei Circles sustainable nature park set to open in 2021

people looking a exhibits inside a nature center building

The architects drew inspiration for the making style and design from mother nature. The structure characteristics Alaskan Yellow Cedar glue-laminated columns and beams remaining uncovered in a nod to the bigger scale of “the microscopic composition of bundled parallel cellulose fibers of wooden.” The diverse cladding mimics bark-like layers though the fiber cement panels and wood window patterns abstractly evoke the geometry of trunks and branches.

people sitting on benches looking out windows in a hallway

To satisfy zero-vitality criteria, the architects employed numerous web site analyses to enhance daylighting and natural ventilation whilst minimizing exposure to glare and biting, wintry problems. Lively energy methods — set regularly on screen on an interactive dashboard — incorporate a geothermal wellfield, in-ground radiant heating and solar panels. The developing also captures rainwater as element of its responsive stormwater administration system. 

+ HGA

Pictures by Peter J. Sieger by using HGA


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *