Vibrant office building in India is made of recycled shipping containers

Sustainability and price-success had been top rated needs when a inexperienced concrete producing corporation in Bangalore, India approached Balan and Nambisan Architects. The purchasers had been on the lookout to preserve an aspect of eco-friendliness and recycling at the heart of the design. As this sort of, the architects located delivery containers to be the clear preference for development.

Continue on looking through down below

Our Highlighted Video clips

yellow, blue and red shipping containers connected by a glass-enclosed staircase

Delivery containers introduced a multipurpose, price-effective solution that still experienced the potential to make a statement equally in the neighborhood local community and in the sustainable structure entire world. The end result was a compact, 1,500-sq.-foot business space produced of four separate recycled containers, aptly named Colorfully Contained Activities. The making includes a workstation, an practical experience center, a eating location, an outdoor deck and loos. A ramp connects the different containers, and a glass-encased staircase interconnects all of the flooring.

Similar: Recycled shipping and delivery container cafe utilizes passive cooling in India

blue shipping container with rooftop deck
teal room with tan leather chairs and a light with a brass cage lampshade

Vibrant most important colors deliberately offer a sharp contrast to the uniformed properties and factories in the encompassing region as a way to draw notice from opportunity prospects. The bright red, blue and yellow colours also contrast the abundance of gray concrete that the corporation manufactures onsite. Meanwhile, the transport containers sustain the similar industrial type of the other buildings in the place whilst still boasting individuality.

yellow room with small dining table under a modern chandelier
open-air walkway beneath an elevated red shipping container

Due to the fact some transport container buildings are likely to overheat in the summer season months, and primarily specified the extraordinary temperatures that India ordeals, insulation was a major target for the job. The designers bundled passive cooling factors and insulation working with rock wool and strand board paneling for the ceiling and partitions. The containers had been arranged about a water attribute to offer a cooling impact in the courtyard, whilst windows and openings were being positioned strategically to let for purely natural ventilation. Balan and Nambisan Architects compensated unique consideration to drainage as well to make sure that the exterior surfaces stayed apparent of rust in the function of significant rain.

+ Balan and Nambisan Architects

Illustrations or photos by way of Balan and Nambisan Architects

stacks of concrete pillars in the foreground with a building made of colorful shipping containers in the background


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *