This timber home weaves around pine trees for reduced site impact

A cluster of timber containers make up Haus Koeris, a new eco-pleasant dwelling by architecture company Zeller & Moye. Located in the vicinity of a lake shut to Berlin, the sustainable house comprises five staggered containers that not only step all around the mature tree trunks to lower web site influence but are also elevated off the ground to stay clear of harming the trees’ horizontal root programs. Total-top glazing, a minimalist timber palette and power-conserving techniques enable enhance the home’s link with the outdoor.

Continue on reading through underneath

Our Highlighted Films

aerial view of home with multiple cube volumes in a forest

Nestled among the tall pine trees in the lakeside village of Klein Köris, Haus Koeris responds to the forested environment with its timber building. Regional spruce wooden clads the exterior though strong timber flooring and ceilings line the inside, which also capabilities a modular wall technique of picket developing blocks and wood fiber-based insulation. To safeguard the timber household from the seasonally damp soil as well as damage to the root units of the current trees, the architects elevated the light-weight developing atop unique concrete foundations laid out in a grid. The shifts in floor plan develop prospects for alcoves employed for little patios and gardens.

Similar: Minimalist villa in Japan boasts darkish timber exterior and vibrant white interior

black chair and dark side table in a bare room with light wood walls and ceilings
dark chair and table and gray rug in a light wood-lined room with large square openings

Unfold out across 1,400 sq. toes on a solitary stage, the irregularly shaped household is centered on a substantial, open-strategy kitchen, dining room and dwelling area that opens up to the outside on all four sides. The learn bed room, rest room and laundry services branch off of the good space on the northern conclude, although a secondary bed room, storage and flex space are positioned on the southwest facet. Home windows have been strategically put to frame views of the close by trees and the expansive backyard.

cube home with wood exterior
aerial view of home with five cube volumes surrounded by trees

To minimize electricity usage, the residence is geared up with a wooden-fireplace stove and a biogas boiler for heating in wintertime. In summertime, operable home windows provide in cooling cross breezes. In addition, a tiny bio-waste therapy plant was set up onsite to handle all wastewater before releasing it back into the ground. In the long run, a sequence of green roofs will be mounted atop the property.

+ Zeller & Moye

Pictures by Cesar Bejar by using Zeller & Moye


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *