The River School places classrooms around a central courtyard

Fantastic layout usually means unique things to diverse people, but the best architectural structure incorporates historical past, culture and functionality. In addition to these paramount foundational aspects, L’École du Fleuve (The River Faculty) also presents a prepare that depends on regionally sourced, sustainable and recycled materials.

Proceed studying under

Our Showcased Films

rendering of front of adobe brick school building

The River Faculty gained second put in the worldwide Archstorming competitors, which called for layouts for a faculty in Senegal. The designers, Tina Gao and Prathyusha Viddam with study help from Amy Zhang, aimed their finished task at honoring the background of the regional region, wherever creating and applying buckets and baskets is typical. They also drew inspiration from the rivers all around the Casamance region these rivers are central to the society and overall economy of the spot, as is schooling.

Similar: Environmentally friendly faculty in Bali displays college students how to live sustainably

rendering of pathway between two adobe brick buildings

The opposition was organized in conjunction with NGO Let us Construct My Faculty (LBMS), a U.K.-primarily based charity with a focus on building educational institutions in creating international locations, especially in distant regions with limited accessibility. The brief for the level of competition outlined the will need for working with neighborhood, renewable components and straightforward, very affordable development procedures. The plan is for community members to be equipped to use the style and design factors to construct properties and other structures by replicating the approach.

rendering of wood desks and chalkboard inside room built with adobe bricks

L’École du Fleuve is situated to curve all over an current tree that presents a collecting space in the shade. Like a bend in a river, the setting up arcs with all school rooms dealing with the central courtyard. The doorways for each classroom are composed of bamboo screens that can absolutely increase to open up the classroom to the outdoor. Outdoors of the lecture rooms, gardens offer vegetables, which are then served from a modest kitchen area.

rendering of bathroom with brick walls

Sustainable making requires interest to drinking water usage. The River Faculty harvests water by way of a terraced rainwater channel in the courtyard. The drinking water is then funneled into two percolation ponds. A PVC pipe inserted into each individual pond then disperses the h2o into the ground and back to the very well. In addition, a selection tank in the restroom is loaded with water gathered from gutters together the roof.

rendering of gardens outside an adobe brick school building

Heading back again to the course of action of bucket making, the outer facade is designed up of adobe bricks formed using plastic buckets as molds. The bricks are stacked in a sample that resembles conventional baskets, paying tribute to the way Senegal’s women stability baskets on their heads. The method for laying the bricks allows for sunlight and ventilation inside the area.

Key walls are composed of uncomplicated-to-source natural components, this sort of as clay, sand and straw. A compact amount of money of cement speeds up the course of action and stabilizes the construction. The roof trusses are created from locally grown bamboo in a course of action that the group can replicate in other properties. 

+ Critical Structure

Photos by way of Vital Style and design

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *