The Nature Conservancy’s Oregon HQ gets a green renovation

Portland-dependent LEVER Architecture has breathed new life into The Mother nature Conservancy’s Oregon headquarters with a LEED Gold-focused renovation. Finished in 2019, the refreshed headquarters has received a substantially-necessary facelift made from sustainably harvested materials as very well as a new addition topped with a roof back garden. Attractive and sustainable, the addition is also 1 of the initially structures in the country to be constructed of domestically fabricated cross-laminated timber (CLT) panels certified by the Forest Stewardship Council.

two timber buildings with several windows

Designed in the 1970s, The Character Conservancy’s Oregon headquarters was previously outlined by darkish and introverted offices as well as a absence of sizable conference and party space. To improved meet up with the requires of the highly collaborative firm, LEVER Architecture expanded the constructing footprint to 15,000 sq. ft and released new open-plan layouts, conference rooms of different dimensions and a employees cafe and lounge. The Mother nature Conservancy’s mission of environmental stewardship has also been proudly showcased by means of updates to the exterior facade and landscaping.

Connected: Metallic-clad Treehouse for “no-commute lifestyles” mimics Portland’s forests

person walking through a landscaped walkway
people walking into timber and weathered steel building

The new landscaping that surrounds the setting up on all sides evokes three types of habitats across Oregon: the Rowena Plateau, Cascade-Siskiyou and forests of western hemlock and cedar. The relationship to character is strengthened by the use of juniper and cedar siding, materials that have been sustainably harvested from The Nature Conservancy’s conservation sites. The weathering metal that wraps close to the higher parts of the new addition and major setting up will produce a handsome patina more than time to even more blend the constructing into its environment.

sliding glass door leading to large meeting room with long wood table and several windows
large desks in an open layout

In addition to a sustainable renovation and expansion, the architects have launched new electricity-conserving and -making systems. New rooftop solar panels on the main making create 25% of the headquarters’ strength wants, whilst economical fixtures and developing methods reduce electrical usage by 54% and h2o usage by 44%. All stormwater is captured and managed on-site. Low-tech passive procedures, these types of as daylighting and operable windows for organic ventilation, also support reduce down the building’s strength needs.

+ LEVER Architecture

Shots by Jeremy Bittermann and Lara Swimmer by using LEVER Architecture


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *