The Alpex Cultural Centre converts a factory into a community center

With a mission to revitalize the region, the Alpex Cultural Centre is a job that reworked a previous machining factory in France for modern day use. Through the approach, firm Atelier Archiplein, in collaboration with (MAW) scenographer, targeted on a motivation to honor the planet and the cultural standpoint.

Keep on looking through down below

Our Highlighted Movies

old white gabled building

Positioned in Scionzier, a city in the Rhône-Alpes location of southeastern France, the building was extended and transformed into a cultural center for group use, though earning designation as a regional heritage web-site. One particular of the main aims for the job was to honor the heritage of the constructing. Study on the web page uncovered the first color palette, which the team reconstructed by means of the use of shades of inexperienced, pink and yellow on the facade.

Related: Eco-friendly renovation to a ’50s California residence functions recycled denim insulation

old white gabled building in mountainous landscape
white building with gable roof and reflective facade panels

In order to hook up the challenge to the Scionzier Town Corridor constructing and freshly manufactured city square, the project converted an present gabled exterior into an expansive colonnade that developed an entryway and a assertion about using pure components, these as regionally sourced Hauteville stone. The pillars also established a contrast to the heart of the creating powering it, which speaks to its history as a manufacturing facility with a dim roof that stands out in opposition to the gentle exterior.

people standing inside white room with wood floors
large white room with blue-framed windows

Inside of, all-natural gentle floods the two main exhibition rooms of the now-concluded Alpex Cultural Centre, and an open up ground program offers place for a selection of neighborhood takes advantage of. A neutral shade palette avoids distracting from the exposed beam architectural supports and eye-catching home windows that line the area.

long white room with pitched ceiling and exposed structural beams
people talking on patio

The Alpex Cultural Centre is 1 of many preservation jobs by Atelier Archiplein. “The agency is happy of its dependable posture in respect to sustainable progress, environmental affect, and historical context,” the architects claimed. “Those concerns participate in an important role in influencing the firm’s up to date interventions in the constructed setting, which are driven by a methodology that has demonstrated alone time and again over extra than a decade of exercise in Europe and Asia.”

+ Atelier Archiplein

Photography by Aurélien Poulat through Atelier Archiplein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *