Sustainable teak home blends into the Costa Rican hills

San Jose-based mostly Studio Saxe has accomplished Tres Amores, a modern day spouse and children household that can take in stunning ocean and mountain sights in Costa Rica. Nestled on the hilltops in the town of Nosara, the luxury house was created to blend in with its lush surroundings by way of its staggered massing and natural components palette, which incorporates exterior cladding of charred teak wooden with black-framed home windows. The house also can take entire gain of its wonderful surroundings with an emphasis on indoor/ outside residing via ground-to-ceiling glazing and sheltered outdoor patios.

Keep on looking at below

Our Highlighted Videos

pool beside two-story charred wood home

In reaction to the seismic circumstances and constrained footprint of the site, the architects produced a lightweight steel composition that was pre-slash offsite and then quickly assembled onsite. The construction is wrapped in sustainably sourced teak wood cladding that was charred for longevity and finished with organic oils. The darkish exterior takes cues from the landscape. 

Similar: Luxury prefab Costa Rican residence functions spectacular wing-like roof

teal sofas in living room with glass walls
long wood table in dining room with glass walls

Covering an area of close to 515 sq. meters, Tres Amores is distribute out across two staggered floors topped with prolonged horizontal roof planes that shield the interiors from the sun. The dwelling areas positioned on the decreased floor link to the private bedrooms earlier mentioned by way of a gentle-filled stairwell with total-peak glazing that frames views of the ocean. The interior decor is retained minimalist so as not to detract from the landscape sights.

large bed in room with wood floors and glass walls
long soaking tub in covered outdoor space

As with all of Studio Saxe’s projects, distinctive design thought was provided to sustainability and web-site conditions. Tres Amores’ bioclimatic design was informed by internet site experiments that include things like wind designs, sunlight publicity and temperature data. The house further more minimizes energy use with solar sizzling drinking water heaters and drinking water recycling as a result of filters and point out-of-the-art cure plant techniques. The architects said, “This design is a obvious reflection of an technique to layout that brings together significant tech preemptive structure with minimal tech construction solutions.”

+ Studio Saxe

Pictures by Andres Garcia Lachner by way of Studio Saxe

large patio with mountain and ocean views


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *