Sustainable Tasmanian home boasts big views and a small footprint

In Tasmania’s breathtaking Tamar Valley, Australian architecture firm Cumulus has concluded the Darkwood Home, a tiny and sustainable property that is created to make the most of its remarkable environment. Designed in close collaboration with clientele Matt and Eloise, the minimalist and lower-servicing abode characteristics a restrained design technique so as not to detract from views. A little footprint, photo voltaic panels and responsibly sourced materials enable reduce the home’s environmental footprint.

Continue reading beneath

Our Showcased Movies

person and dog standing on narrow patio on small wood, metal and concrete home

Built to carry the feeling of outdoor in, the Darkwood Home is diligently oriented to offer bedrooms, eating and residing rooms with northeasterly and southeasterly river sights. Instead than cantilever the composition off of the steep internet site, the architects stepped the structure down the slope, a design and style selection that the company stated aids the constructing keep related to character.

Connected: A heritage industrial website gets a dreamy wilderness retreat in Australia

person holding baby and standing in front of brown leather sofa
kid running through gray living room

Small-servicing and cost-helpful elements are used inside of and out of Darkwood Residence, which was designed by the shopper, Matt. A hardwearing tin metallic skin wraps most of the developing and is complemented by timber made use of for choose places, including the covered outside veranda. Entire-peak sliding glass doorways hook up the veranda to the gentle-loaded interior, which options a stripped-back again palette — from the uncooked plate metal kitchen area bench to a monolithic concrete fire — that tends to make the residence sense greater than its dimensions allows on. A folded, sculptural roof also will help funnel further gentle into the dwelling spot.

kitchen with black cabinets next to long, dark wood dining table
long, dark wood dining table near glass wall revealing river views

“Step straight off the veranda and stroll amongst towering trees,” the architects stated. “Or consider a window seat, and come to feel suspended in the Tamar Valley sights. Darkwood is straightforward for the most element, but clever when it matters. It is not detached from its environment, but aspect of it. The residence methods down the steep hill to intently match the floor line, allowing for it to stay connected to mother nature. And what amazing nature it is, with views more than the river, by way of the trees, and to the seashores and bays further than.”

+ Cumulus

Images by Anjie Blair through Cumulus

gray home with sloped roof covered in solar panels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *