Sustainability for York National Railway Museum Central Hall

London-based architecture practice Feilden Fowles has gained an intercontinental layout competition to produce the new Central Corridor for the Nationwide Railway Museum in York, England. Slated for completion in time for the museum’s 50th anniversary in 2025, the new centerpiece creating will vastly enhance the customer working experience even though introducing an ambitious power strategy to radically reduce the web site-wide operational carbon footprint by 80%. Following the firm’s lower-tech philosophy, the style will decrease reliance on concrete and steel in favor of prefabricated timber resources though emphasizing passive layout strategies. 

the exterior of a round, golden-colored building

In winning the two-stage layout level of competition arranged by Malcolm Reading Consultants, Feilden Fowles beat 75 other style and design corporations with their Central Hall proposal that pays homage to the site’s previous employs. The building’s central two-tale rotunda is specifically impressed by the background of locomotive roundhouses and railway turntables. Recycled patinated copper will clad the composition, the interior of which will sense warm and inviting thanks to a predominately timber palette and the abundance of pure gentle that flows through high clerestory glazing and a skylight equipped in the center of its superbly engineered roof framework.

interior of a round building with a skylight and people walking inside

The new welcome and orientation place will host a extensive wide variety of programming, like gallery areas for the museum’s world-course assortment, recreational regions, retail and general public-experiencing group spaces. The Central Corridor also connects to the five museum portals: the main entrance, Terrific Hall, Wonderlab, Exhibition Hall, the store and a new cafe. 

Associated: Kengo Kuma unveils daring timber museum in Turkey that pays homage to the region’s Ottoman heritage

a hallway with a white circular fixture in the middle and people walking around

Sustainability is a key driving element driving the Central Corridor, a timber-framed developing that will be developed with regular, regionally sourced materials wherever probable. In addition to the generation of a new power middle with air-source or ground-supply heat pumps run by solar energy, the setting up follows passive photo voltaic principles to enrich thermal comfort and lessen reliance on mechanical methods. Bigger spanning and prefabrication of timber features will also be applied to guarantee larger top quality regulate and to lessen construction waste. 

+ Feilden Fowles

Visuals by Feilden Fowles


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *