Stunning home on Spanish island built partially underground

Formentera-based Marià Castelló Architecture has grow to be known for making outstanding homes that deftly blend present-day design with mother nature-primarily based inspiration. The firm’s latest task is the Bosc d’en Pep Ferrer, a spouse and children dwelling that was partially constructed deep underground into the rocky terrain to use the landscape as organic insulation to decrease its power utilization.

three white structures on a rocky landscape

home design made up of two white blocks

Neighborhood architects have made use of the purely natural splendor of Spain’s Balearic islands as inspiration in their house types for a long time. In addition to the magnificent scenery, the island’s Mediterranean weather enables designers to use a number of passive options to generate electrical power-successful buildings that mix into the normal landscape.

home with one block volume sitting perpendicular to another one

home with two blocks set perpendicular to one another

Linked: This earth-sheltered Australian hobbit household stays cozy all calendar year

Situated in the beach front city of Migjorn, the Bosc d’en Pep Ferrer was created on a rocky landscape overlooking the expansive coastal sights. Despite the fact that the terrain would be commonly viewed as a obstacle for any form of design, the workforce from Marià Castelló Architects utilised the rocky topography to their benefit, “burying” aspect of the home deep underground.

woman sitting on white walkway over rocky landscape

interior view of modern home with all glass walls

The underground flooring of the dwelling was produced by digging an elongated cavity reminiscent of a stone quarry. The form of the tunneled place is horizontal, which was strategic in offering a base to generate various transversal walkways and hovering patios on the higher flooring of the design and style. Going for walks up from the underground degree, the residence design functions a number of indoor/outdoor areas lined by normal rock as the primary walkway sales opportunities up to the home’s most important courtyard.

interior shot of home with rocky walls

interior room with single chair looking out over landscape

The higher ranges of the household, which sit perpendicular to its underground base, are comprised of a few light-weight modules in cubical volumes. These shiny white cubes with huge glass facades give the household an undeniable modern day really feel, but after inside the gentle-stuffed room, an array of purely natural functions speak to the home’s unbelievable environment.

modern interior space with wooden ceiling and flooring

small dinette set in large room

In the course of the open-strategy residing space, there are walls of sculpted rock, domestically-sourced limestone, pine and fir wooden elements, recycled cotton panels and numerous more natural elements. Even the rocky gravel was saved from the excavation procedure to be repurposed into the outside spaces around the residence.

two images: one of the view from a rocky landscape and the otherone with manmade structures built into rock

bathroom with natural rock walls

Making use of the landscape also permitted the home’s layout to acquire gain of several bioclimatic passive methods that not only insulate the home, but add substantially to its electricity performance. Moreover, the Bosc d’en Pep Ferrer is outfitted with an integral rainwater collection system that reroutes, collects and filters rainwater for reuse.

+  Marià Castelló Architecture

Pictures by means of Marià Castelló


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *