Studio Gang transforms coal plant into LEED Silver-targeted student union

Riverfront revitalization and sustainable adaptive reuse merge at the Beloit College Powerhouse, a Studio Gang-designed college student union targeted on recreation and wellness. Concluded past 12 months, the award-winning Powerhouse challenge integrated a total overhaul of the Blackhawk Building Station — a collection of historic structures produced in the early 20th century together the Rock River — as very well as the addition of a new area house. The style and design pays homage to the architectural heritage of the first constructions although introducing modern features and vitality-effective technologies, like a radiant panel and slab method that harnesses strength from the Rock River. 

Continue on studying down below

Our Highlighted Videos

A multi-building front with facades of brick, yellow paint and polycarbonate. A tall smokestack chimney sticks out from the roof. Behind the building is a river.

Positioned upcoming to Beloit College’s campus in close proximity to the city’s downtown area, the 120,000-sq.-foot Powerhouse homes a health heart and leisure health club, an 8-lane opposition swimming pool, an indoor turf discipline residence and a suspended three-lane, 175-meter jogging keep track of that loops through all components of the developing and requires in diverse landscape views. The student union also includes a espresso shop, scholar lounges, club rooms, a meeting heart, a 164-seat auditorium and a assortment of spaces for discussion, collaboration and review. A new pedestrian bridge and publicly available elevator hook up the hilltop school campus with the Powerhouse and the adjacent riverside paths and parks. 

An indoor turf field with a person standing on it.

To meet LEED Silver standards, the architects installed substantial-efficiency insulation into the historic portions of the constructing and added a radiant panel and slab process that draws vitality from river h2o to electricity Powerhouse’s heating and cooling. An strength-economical outdoor-air technique makes sure the greatest air quality and convenience indoors. The new industry home is wrapped in a polycarbonate facade that allows subtle gentle in though offering highly developed thermal insulation. 

An indoor eight-lane swimming pool with a person getting ready to dive in to the water.

Associated: College of Toronto Scarborough learning hub to welcome character indoors

“The style and design retains architectural attributes and industrial tools from the original structures when incorporating new sustainable practices and lively accumulating areas that really encourage pupils to blend with every single other and the much larger Beloit local community,” mentioned the architects. 

+ Studio Gang

Photographs © Tom Harris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *