Solar-powered Lowell Justice Center will be Massachusetts’ first LEED Platinum courthouse

50 %-an-hour north of Boston, the Massachusetts city of Lowell has recently welcomed the new Lowell Justice Center, a present day facility on track to turn into the state’s to start with LEED Platinum-licensed courthouse. Built by Boston-centered Finegold Alexander Architects, the $146 million courthouse has consolidated a collection of courts and support offices that experienced previously been situated in out-of-date and dysfunctional buildings throughout Lowell and Cambridge. The Lowell Justice Center also serves as a new and welcoming civic landmark that emphasizes transparency, community heritage and neighborhood.

Go on looking at under

Our Highlighted Videos

lobby area with double-height wood ceilings and glass walls

Found on a 3.2-acre web page in just Lowell National Historic Park, The Lowell Justice Centre serves as the cornerstone of the city’s Hamilton Canal District improvement masterplan. The 265,000-square-foot modern developing contains 17 courtrooms, a range of office spaces and a two-tale entrance lobby that can accommodate ready traces of above 100 people at any time.

Linked: Renzo Piano reveals layouts for Toronto courthouse targeting LEED Silver

wood benches along a glass wall

“The justice centre is designed to generate a welcoming and calming setting, that includes generous purely natural daylight, warm finishes and public art that reflects the assorted heritage and tradition of Lowell,” reported Moe Finegold FAIA, principal in demand for Finegold Alexander Architects, in reference to the quadrilingual quotations and words about justice that enhance the setting up as nicely as the pure content palette and artwork that pay out homage to Lowell’s textile heritage. The courthouse is also universally accessible with sloped walkways and gives simple access via general public transportation, car or truck or bicycle.

angled room of courtroom with wood benches and wood tables

Ample glazing demonstrates the courthouse’s values of transparency whilst allowing considerable all-natural light-weight into the creating to lessen reliance on artificial lights. The heart has also been built in reaction to its site and to stick to passive photo voltaic rules to fulfill higher standards of energy effectiveness. In addition to extremely insulated walls and higher-efficiency mechanical and lights techniques, the courthouse also has a chilled beam HVAC method and photovoltaic panels to enable accomplish general performance targets 40% better than code.

+ Finegold Alexander Architects

Pictures by Anton Grassl Images by way of Finegold Alexander Architects


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *