Solar-powered Harvard ArtLab to meet net-zero energy targets

Harvard University has added yet one more sustainable constructing to its campus — the Harvard Artlab, a present-day art space projected to fulfill net-zero power targets. Designed by Berlin-based mostly architecture studio Barkow Leibinger in collaboration with Boston-based Sasaki Associates, the 9,000-square-foot facility was created for college students, instructors, checking out artists and the broader local community. Rooftop photovoltaic panels ability the developing, which functions a steel frame clad in clear insulated glass and lightweight, higher-insulating polycarbonate panels for straightforward assembly and disassembly.

a nighttime street-view of a short, rectangular white building with "ARTLAB" written on the outside

Situated on Harvard University’s Allston campus in Cambridge, Massachusetts, the Harvard Artlab is an adaptable space with a design and style that takes inspiration from its industrial surroundings. The boxy one-story making features a pinwheel-like program centered on a popular “Hub” area. A sequence of massive sliding partitions can extend or shut off the Hub to cultivate interactivity and permit a vast array of performances and exhibitions. The encompassing spaces house recording studios and sound-modifying stations, as effectively as rooms for rehearsal, improvisation and other performances. 

interior studio space with gray floors and white walls. windows line the upper part of the wall, letting in natural light, and a person in a pink top poses with their arm raised toward the ceiling

“The ArtLab encourages and expands participants’ engagement with interdisciplinary arts-observe exploration, serving as a collaborative activator for the school and the higher Allston and Cambridge neighborhoods,” stated the architects in a challenge statement. Like its industrial physical appearance implies, the artwork space will serve as an incubator for making and experimenting with unique artwork varieties. 

Linked: Harvard unveils Snøhetta-built HouseZero for sustainable, furthermore-electricity residing

interior studio space with gray floors and white walls

Crafted to meet Massachusett’s higher energy performance benchmarks, the photo voltaic-run Harvard Artlab was built employing insulated glass and polycarbonate panels that array from clear to translucent to opaque. The panels allow for normal gentle to fill the creating in the course of the working day although building a glowing “lightbox” visual appearance at evening. Considering the fact that the developing wanted to be engineered for feasible relocation in the foreseeable future, the architects built the setting up with lightweight metal columns and open web metal trusses on a concrete slab on grade for effortless and successful disassembly. 

+ Barkow Leibinger

Visuals by Iwan Baan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *