PSU’s LEED Platinum School of Business features regionally sourced timber

Downtown Portland’s popularity for sustainability has been elevated nonetheless once again with Portland Point out University’s newest addition — the Karl Miller Center, a LEED Platinum-qualified renovation and a key addition to the University’s College of Organization. Designed by SRG Partnership in collaboration with Behnisch Architekten, the Karl Miller Middle is a multipurpose location that presents spaces for gathering, researching and collaborating underneath a single roof whilst at the same time activating the streetscape with connections to the city’s community of community areas.

Proceed examining beneath

Our Highlighted Videos

large wood and glass building

The Karl Miller Centre is made up of a few main components: a renovated framework from the 1970s, a new addition and a 5-story atrium that hyperlinks the two buildings. The atrium serves as the coronary heart of the project and functions a collection of dynamic ramps that link a assortment of spaces serving the school’s various programmatic requires. The light-stuffed room is even further activated by the daring and brilliant hues used to paint the flooring obvious from the atrium.

Related: Oregon Condition College developing on a reclaimed mine targets internet-zero strength

college students sitting at desk on balcony overlooking double-height lobby
bright yellow room with orange and green seats

To the west of the atrium is the renovated 1970s framework, a 100,000-square-foot creating freshly clad in corrugated steel panels punctuated by sq. windows of different dimensions. On the reverse facet is the new 45,000-square-foot addition wrapped in regionally sourced, FSC-qualified Alaskan Yellow Cedar and made with no any mechanical cooling machines. The visual distinction in between the two structures is improved with the addition’s massing, which reads as four stacked containers, a single of which cantilevers out earlier mentioned an entry plaza.

person sitting on steps in green room
cantilevered wood college building lit from within at night

“The project also reconsiders the 200’x200’ cadence of Portland’s town blocks with a setting up that reads as two unique structures the metal-clad renovation that abuts the site’s perimeter sits along with the wood-clad collection of stacked, sliding containers,” reads the job assertion. “This tactic offers a far more numerous streetscape and reinvigorates present links among the city middle, pedestrians, transportation, and parks.”

+ SRG Partnership

Photography by Brad Feinknopf and Janis Rozkalns by way of SRG Partnership

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *