Proposed skating rink uses melted ice to sustain wetland habitats

Intended by FaulknerBrowns Architects, the $40 million Lee Valley Ice Centre in London will element two Olympic-sized ice rinks and use ice from the facility to advantage the sustainability and biodiversity of the developing web page. Along with sustainable layout features like high general performance insulation and rooftop photo voltaic panels, the facility’s melted ice will be filtered by way of reed beds to develop new wetland habitats onsite.

Continue on looking at under

Our Highlighted Video clips

The design and style, which will change an present 36-yr-previous solitary rink, is pending second-spherical approval from the Greater London Authority. If the undertaking does get permitted, it will double the center’s ability to 557,000 visits for each 12 months, offering extra neighborhood obtain and complementing the bordering Lee Valley Regional Park. The 26-mile-lengthy park includes 10,000 acres and a mixture of varied heritage sites, all-natural reserves and award-profitable gardens, together with another Olympic-sized venue also made by FaulknerBrowns.

Connected: Renewable vitality to electricity 2024 Olympic aquatic center

metallic ice rink building in a park

The developing website is in an vital area for character conservation, so the design and style team remained knowledgeable of the duty to maintain the distinctive, natural character of the area with the smallest possible environmental footprint. Their response was a pavilion-like construction that uses a major foundation plinth on the decreased portion of the elevation to anchor the making to the flat landscape. The base forms a podium less than the ice halls, which are insulated with cladding panels to generate two environmentally managed “fridges” that are wrapped by a copper-coloured metallic band. This band is separated from the plinth with a flowing, curved edge to create the illusion of a developing floating in just the landscape.

wood model of ice rink and recreational buildings in a park

The Lee Valley Ice Centre has also been rotated from its past position to make it possible for natural motion by way of the inexperienced areas and to build a far more welcoming gateway to the neighboring marsh. According to the architects, this reimagined placement additionally the proposed landscaping structure with native vegetation and melted ice filtration system will end result in a biodiversity web achieve of 35%.

+ FaulknerBrowns Architects

Visuals by way of FaulknerBrowns Architects


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *