Pair of industrial buildings reborn as a creative office in Portland

In Northwest Portland, two former industrial constructions have been provided a new lease on life as Redfox Commons, a light-weight-crammed campus for innovative, tech and retail workspaces. Community style exercise LEVER Architecture led the adaptive reuse project that spans 60,000 sq. feet and is break up among a west wing and a larger east wing throughout two flooring. The architects reclaimed more than 6,500 linear ft of timber and mixed the salvaged substance with new industrial-impressed aspects — such as weathering steel cladding and ribbon windows — to pay back homage to the building’s history. 

aerial view of two wood industrial buildings in a city setting

Positioned in the up-and-coming community Slabtown, Redfox Commons comprises two repurposed industrial buildings that had been at first created in the 1940s for J.A. Freeman & Sons, a maker for hay baling and hay handling machines. The new adaptive reuse enhancement, accomplished in 2019, will help to catalyze community advancement while highlighting the historic and environmental significance of the old growth wooden applied in the local architecture. New, 80-foot-huge clerestory home windows draw gentle deep into the developing and provide the eyes upward to the preserved picket framework.

Associated: A heritage industrial site turns into a dreamy wilderness retreat in Australia

people walking into entrance with glass wall and wood support beams
long wood walkway leading to open doorway under a wood ceiling

The first lumber has been preserved and restored all through the renovation process. Current trusses were sand-blasted and left uncovered to include to the industrial interior layout. Wooden from an overbuilt mezzanine that was torn down was repurposed in a new timber and glass entrance composition that connects the campus’ east and west wings.

wood-beamed ceiling over open office spaces
people standing outside glass atrium

“The reclaimed boards were being fasted all over a new glulam member utilizing massive wooden screws to build the entrance structure’s exclusive columns and beams,” the architects mentioned in a job statement. “Innovative use of wooden salvaged on-site results in a welcoming entry to the campus that is expressive of the project’s heritage and of environmentally aware design.”

+ LEVER Architecture

Pictures by Jeremy Bitterman by way of LEVER Architecture


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *