Orchard House honors the past while building a brighter future

Numerous structures are intended to match into the natural environment around them. Orchard Household was constructed to spend homage to it. Intended by Seattle-centered architecture company Fivedot, the home resides on the site of a previous orchard. In actuality, the heritage trees of the orchard are even now in the property’s rear property.

Continue on reading down below

Our Showcased Videos

A house with concrete columns and stacked volumes in light and dark colored wood.

Found in the Greenlake spot of Seattle, Orchard Property incorporates 3,320 square feet of remarkable style. Stacked volumes develop different indoor and outdoor spaces, and distinct overhangs and intersections give the house numerous areas of desire. The residence builds a connection to the outdoors planet by means of huge home windows everywhere and significant doors that guide to the outdoors. It is a fantastic blend of artifical and organic natural beauty and a excellent way to honor the 1900s-era orchard that at the time sat onsite.

A living room with round hanging ceiling lights, a sofa, chairs and coffee table.

The sustainable style and design incorporates 3 massive water cisterns organized in front of the residence to block avenue sound. These cisterns catch rainwater from the roof so that it can be used in the home’s plumbing. Orchard Property also sits from a backdrop of trees and landscaping, a developing produced with a variety of pure, sustainable, nearby and reclaimed materials that blend in beautifully with the surrounding world.

A dining roon with a wood rectangular table and several chairs surrounding it.

Also, the massive home windows provide all-natural mild and passive cooling. In the rest room, the vainness is designed from a huge, are living-edged slab milled from a tree that was eradicated throughout the development of the neighborhood courthouse. During the inside, polished concrete floors guide to sliding doorways created from surplus doorways that arrived from a local salvage yard. For a remaining unique contact, tucked between the property’s present trees is a rain yard that results in the border for the rear patio.

A lush green backyard with concrete patio and path.

The eco-friendly design and style from Fivedot exemplifies the studio’s motivation to sustainable architecture. For extra styles from Fivedot, you can check out out the studio’s Instagram @fivedotarch.

+ Fivedot

Photos by using Fivedot


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *