Off-grid bamboo bungalow embraces nature in Thailand

When Mr. Phol asked Bangkok-based mostly architecture studio TOUCH to style and design for him a private household in Thailand’s north-central province of Petchabun, the brief arrived with a challenge — the dwelling would have to operate fully off the grid. Set close to 1,200 meters earlier mentioned sea level in a rural spot, the distant property has no electricity, drinking water source or even other properties nearby. As a end result, the architects produced TREE Sukkasem VILLA, a self-sustaining property that brings together conventional Thai design and style and up to date elements.

Proceed reading under

Our Showcased Films

a wood and concrete home with a rainwater collection system surrounded by trees

Completed in 2013, the TREE Sukkasem VILLA is a a single-story bungalow-model house that spans 450 sq. meters with a wraparound deck. The three-bedroom, two-tub property also incorporates an L-formed open up-program dwelling area, dining space and kitchen area oriented toward the south. Each and every room opens right to the deck and views of the lush environment. The home’s open design requires benefit of awesome mountain winds so that no air conditioning is desired. 

a landscape of green rolling hills with a home surrounded by trees in the middle

As the architects discussed in a project assertion, the “concept of this home is to are living with out community energy and water but with the property itself sustainable. In get to build a “green” architecture, straightforward features with clear layout and straightforward to assemble are the principal issue to layout this villa, but it still comfortable simply because of tropical-structure was extra into the course of action.”

Connected: Reduced-effects Thai dwelling makes use of modular design and style to harmonize with mother nature

a clean white bathroom with a claw-foot bathtub surrounded by walls of windows. a person behind the tub is opening one of the windows.

To choose advantage of passive solar situations, the architects elevated the building off the floor to boost passive cooling and as a preventative evaluate versus snakes and other wild animals from entering the dwelling. The reinforced concrete roof was also made with deep overhangs to mitigate photo voltaic warmth attain and is built-in with a rainwater assortment process as perfectly as solar panels. A diesel generator presents supplementary electricity. Locally sourced products, these as wooden and bamboo, had been used in the course of the house. 

+ Contact

Illustrations or photos by Chalermwat Wongchompoo


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *