Natural materials make up this energy-saving Jakarta home

Architecture firm Atelier Riri has reaped the power-preserving gains of Indonesia’s tropical local weather in their design of the Residence at Serpong, a local climate-responsive suburban home in Jakarta. Soon after conducting solar scientific studies and website analyses, the architects crafted the four-tale residence with strategically positioned voids, home windows, elevated gardens and solar shading products to reduce undesired photo voltaic achieve and acquire advantage of purely natural cooling. The residence was designed primarily of normal elements that give the making a heat and tactile really feel.

a multi-story home with a facade composed of several different materials, including both light and dark colored wood

Finished previous 12 months, the Home at Serpong instantly faces a general public park on the west facet, when its side facade faces the south. To lessen unwanted photo voltaic gain, significant facade features were set up on the west and deep overhangs placed alongside the south. The architects additional lowered the energy footprint of the making by placing the construction back from the north and east property traces to guarantee that each room would acquire indirect sunlight. A central courtyard and a series of open voids also assist funnel light indoors and create a stack result for pure cooling. In addition, the house is geared up with an vitality-preserving air conditioning method, solar panels and rainwater harvesting devices on the roof. 

view of a green courtyard space from within the house

The dwelling includes 4 concentrations, each and every developed for a various functionality. The floor floor contains the garage and assistance parts. Communal locations, these as the open-plan dining location, residing place and kitchen are positioned on the second flooring, as are a visitor bedroom, business office room and a courtyard with a reflecting pool. The learn bed room with ensuite bathtub, two more bedrooms and a media home are on the 3rd floor. The fourth and remaining flooring involves a roomy living spot with a kitchen area that opens up to an L-shaped rooftop deck and backyard garden by means of folding doorways. 

Similar: A beachside vacation resort on a remote Indonesian island resembles a common village

nighttime shot of a house's facade lit from within

“This house aimed to redefine the modern day community of men and women in Indonesia with a sturdy composition variety working with dominant and contextual natural materials,” discussed the architects in a job assertion. “Each stone, wood, rattan and steel supplies one of a kind textural identities in a dynamic line and sort.”

+ Atelier Riri

Illustrations or photos by Daniel Jiang


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *