Midcentury-inspired Austin home oozes nostalgic vibes

Texas-dependent architecture firm Mark Odom Studio has not long ago completed the Inglewood Courtyard Home, a 2,400-square-foot abode that celebrates the homeowner’s deep appreciation for midcentury fashionable architecture. Diligently intended to protect present trees and emphasize indoor/outdoor living, the light-weight-filled abode features a organic products palette and an abundance of floor-to-ceiling windows to frame views of the courtyard and landscape. The web page-unique new establish also capabilities strength-productive elements and targets a 5-star rating with the Town of Austin Green Creating Application.

Keep on looking through beneath

Our Showcased Films

living room with brick wall and curved, beige sofa facing orange chairs

The shopper behind the Inglewood Courtyard Home labored intently together with Mark Odom Studio — the house owner served as the civil engineer on the project — to incorporate all the features regular in a quintessential midcentury fashionable home, from terrazzo flooring to reduced-pitched roofs covered with a pebbled ballast. To further cultivate a feeling of nostalgia within the layout, the staff even weathered the complete of the flatwork to mimic the neighborhood’s primary 1950s driveways.

Similar: A Seattle midcentury property is restored to its primary brilliance with a contemporary twist

white kitchen island near kitchen with wood cabinets
wood dining table with blue chairs near a kitchen with wood cabinets

Also crucial to the layout was the inclusion of a ongoing brick wall that serves as a north-south circulation spine and proceeds from the exterior to the inside. “The intended knowledge is to sense constantly connected with nature although moving by means of the house,” Mark Odom reported. “The structure inspiration was based on the ‘courtyard house,’ centered around the present trees as effectively as earning confident organic light-weight spilled into all interior areas.”

bedroom with gold and tan bed
vintage blue car in a brick garage

Vertical windows that body views into the lush courtyard and the present mature trees, a purely natural resources palette, indoor planters and slatted display screen walls help to spotlight the connection between the indoors and out. Other notable characteristics consist of picket bookshelves in the main corridor that have been repurposed from the classroom of the client’s father, a previous university trainer responsible for substantially of the recent community-school math curriculum, as very well as the stunning terrazzo flooring produced from 1,800 kilos of numerous coloured glass hand-unfold into a a few-tiered concrete basis.

+ Mark Odom Studio

Pictures by Casey Dunn by way of Mark Odom Studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *