Luxury timber home mimics a rocky outcropping for minimal site impact

As aspect of an ongoing collection to endorse the eco-welcoming use of renewable resources, Montreal-based mostly studio Natalie Dionne Architecture has done the Forest Home I, a reduced-impact luxury dwelling that celebrates timber within and out. Established atop an outcrop of the Canadian Shield in the forested Japanese Townships, about 100 kilometers southeast of Montreal, the not long ago finished dwelling was commissioned by a pair who had long dreamed of a household in the coronary heart of mother nature. In addition to a predominately timber palette, the architects inserted massive glazing and outside residing areas to attain a seamless changeover among the indoors and out.

Carry on looking through under

Our Showcased Videos

elevated timber home in a forest

However abundant in pure beauty, the client’s 3-acre property posed key siting problems in the beginning thanks to suboptimal orientation and the existence of a lot of rocky outcrops. Somewhat than fill in the landscape with concrete, the architects took inspiration from a “particularly impractical” 3-meter-tall rock development to devise an elevated structure resolution that would not only decrease web page effect to the existing terrain but would also enhance the home’s entry to sights and organic light-weight.

Similar: This timber-clad cabin seems to hover over an idyllic lake landscape

black fireplace across from white couch
wood kitchen island near wood dining table

Wrapped in reduced-routine maintenance japanese white cedar pretreated to stimulate a silvery grey patina, the linear, 215-square-meter home rises out of the landscape like a rocky outcropping that is anchored on a single end atop a foundation in which a rock after stood. The other stop, which is supported by trim columns, appears to hover about the rocky cleft and culminates in a partially sheltered terrace pointing towards a moss-coated escarpment. Glazed sliding doors enable for an uninterrupted changeover amongst the out of doors living region and indoor kitchen, eating home and living area. The couple’s bed room suite is tucked away on the southern conclusion of the household. A staircase leads down to the lesser ground flooring, wherever the entrance corridor and a bunkroom — able of accommodating up to 10 friends — are found. 

large white bed in white room with large windows
red chaise across from wood bunk beds

Views of the forest are pulled indoors by floor-to-ceiling glazing, and a assortment of timber surfaces enhance the design’s relationship with mother nature. Solid maple was applied for the kitchen islands as properly as for the vanities and stairs. The constructed-in cabinetry is produced from Russian plywood. The timber palette is harmoniously integrated with polished concrete flooring, white gypsum walls and organic aluminum home windows.

+ Natalie Dionne Architecture

Pictures by Raphaël Thibodeau via Natalie Dionne Architecture

covered patio attached to a wood home


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *