Local materials make up a lakeside home tied to nature

On the shore of Lake Simon in the Outaouais region of Québec, Montreal-primarily based architecture firm L’Abri has changed a family’s cottage with an classy and modern escape deeply rooted in the landscape. Intended for a household of six, the 5,400-sq.-foot Baie-Yelle Home pays homage to the initial cottage with reclaimed elements such as stones salvaged from the first chimney which is now employed in the significant wine cellar. 

Proceed studying below

Our Showcased Videos

A two-story home with a gray facade broken up by large windows. The home is flanked on both sides with trees in fall colors.

The architects took a site-specific design solution to the Baie-Yelle Residence as a means of celebrating the surrounding lakeside. To assure that the landscape stays the focal position, the architects utilized a restrained elements palette that contains timber, steel and stone. The metallic siding that wraps around a portion of the setback floor volume mimics the shimmering waters of the lake, whilst the prime volume is clad in an indigenous species of white cedar that is remaining untreated, allowing it to develop a silvery patina over time. 

A two-story home with a gray facade broken up by large windows. To the left is a tree with orange leaves.

“The design and style places ahead the use of local materials and a sensibility to the site’s surroundings and pure features,” the architects defined in a push launch. “The materials are celebrated for their essence, bringing heat and balance to an usually sober and present-day composition. Of organic wooden and anodized metallic, the construction is shaped of interlocking volumes oriented to open up the partnership in between the interiors and exterior.”

Associated: Youthful carpenter builds charge-powerful timber cabin for his initially property

A living room with a black sofa and beige chair. To the right is a gray stone column and a staircase.

Organic resources carry on within the light-weight-loaded interiors. A grey limestone masonry fireplace anchors the double-height living place that faces the lake and presents a handsome focal stage. The open-strategy good place also connects to a large outdoor terrace. Even the uncooked steel staircase leading to the upper flooring pays homage to the lake the wooden treads ended up created from salvaged log travel trunks that sank to the bottom of the lake in the 1850s and had been recovered and repurposed by a area artisan.

+ L’Abri

Images by Raphaël Thibodeau


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *