LEED-seeking apartments house formerly homeless families in San Francisco

David Baker Architects has done 222 Taylor, an economical housing sophisticated in San Francisco’s Tenderloin community. Built with more than 100 cost-effective housing models for very low-profits households and people and people who formerly professional homelessness, the enhancement is a champion of humanitarian architecture. The task also embodies sustainable concepts, like substantial-density dwelling and power-economical structure. The nine-story mid-increase constructing is on keep track of to realize LEED for Houses Mid-Increase and EnergyStar Multifamily Higher-Rise certifications. 

Go on looking at down below

Our Highlighted Films

mid-rise brick building with several windows

Found in the coronary heart of San Francisco, 222 Taylor replaces a area parking ton with a blended-use constructing comprising ground-stage retail as nicely as studio, a single-bedroom, two-bedroom and a few-bed room models on the upper floors. Of the building’s 113 cost-effective properties, close to just one-fourth of them are permanently reserved for people who beforehand skilled homelessness. Since the developing sits just two blocks from the BART & Muni Station and the Market place Road corridor, no parking is supplied as an alternative, the growth delivers 114 protected bicycle parking areas.

Relevant: The Union Flats is a LEED Platinum-qualified housing group

people walking through a lobby with dark brick walls and watercolor accents
family relaxing on couches and at dining table in an apartment

David Baker Architects created 222 Taylor to react to its web-site context in equally overall look — the variegated brick facade references the nearby masonry — and orientation, which is knowledgeable by photo voltaic reports to improve access to pure light-weight. Sufficient glazing alongside the floor stage also activates the road edge to build a connection with the neighborhood.

studio apartment with small kitchen and large bed and plenty of windows
aerial view of courtyard filled with plants and seating areas

The project cultivates a feeling of community with the design and style of a flexible central courtyard, finish with ample seating and enjoy zones. The courtyard serves as a hub to the bicycle parking place, laundry, neighborhood place and shared kitchen area. Walls in the ethereal entry foyer are embellished with super-graphics produced from enlarged watercolors by a nearby artist. The building will inevitably be topped with a roof farm for added outside community house.

+ David Baker Architects

Photography by Bruce Damonte through David Baker Architects


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *