Kengo Kuma designs inclusive Ibsen Library to wrap around a park

Kengo Kuma & Associates, Mad Arkitekter and Buro Happold Engineering have received a competitiveness to design and style the Ibsen Library, a new cultural hub in Skien, Norway, the birthplace of the world-renowned playwright Henrik Ibsen. Designed to make Ibsen’s legacy of operate available to anyone, the Ibsen Library will emphasize an inclusive and clear style that wraps close to an existing park. The new library will also be integrated with the current Ibsen Residence as effectively as residents’ companies, a vacationer info middle and a Countrywide Ibsen Centre.

Proceed looking at below

Our Showcased Films

The proposed Ibsen Library will be situated in the city’s Cultural Quarter at a distinguished intersection of important general public and cultural institutions this kind of as the College of Culture and Skien’s new sports activities hall. To choose benefit of the primary area, the designers have crafted a creating with several entrances from all instructions at each and every degree. 1 of the most critical connections will be the library’s partnership with the adjacent park, which is at the moment fairly concealed but will be uncovered to the town by way of the new style and design.

Connected: Kengo Kuma unveils bold timber museum in Turkey that pays homage to the region’s Ottoman heritage

The Ibsen library characteristics a curvilinear footprint that not only offers the making its exclusive and natural and organic physical appearance but is also knowledgeable by the current trees. Substantial expanses of glazing line the curvilinear facade struggling with the park to blur the boundaries between indoors and out, even though timber will be applied thoroughly in development to produce “harmony” with the trees. Timber shingles, normally employed in conventional Norwegian structures, will be employed on the roof to mimic leaves.

“Ibsen Library would act as the new Cultural Hub that houses routines of persons in everyday everyday living and to be the new desired destination for the readers,” the architects spelled out. “Our intent is to reflect the character of the Silver Vein in Ibsen’s producing, applied in the urban material for a continuous journey by means of the cityscape to the library with moments of unforeseen encounters.”

+ Kengo Kuma & Associates

Visuals by Kengo Kuma & Associates and mir.no


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *