Inspiring rammed earth hospital brings affordable care to rural Nepal

An inspiring beacon of humanitarian architecture has arrived to just one of the poorest and most remote areas of Nepal — the new Bayalpata Healthcare facility in Accham. Opened before this month to exchange an aged and overrun clinic, the new medical center is a product of sustainable rural well being designed feasible by way of a collaboration in between the government of Nepal and NGO Attainable Overall health. New York Metropolis-based mostly Sharon Davis Design and style crafted the 7.5-acre campus, which is developed generally from regionally sourced rammed earth and run by rooftop solar panels.

Go on studying beneath

Our Featured Movies

rammed earth buildings with jagged rooflines

Positioned on a hilltop surrounded by the terraced slopes of the Seti River Valley, the new Bayalpata Medical center is anticipated to deliver small-cost, high-good quality treatment to additional than 100,000 individuals a yr from Accham and its 6 bordering districts — a selection that is far more than 8 moments its original capability. The healthcare facility includes five professional medical buildings with outpatient, inpatient, medical procedures, antenatal and emergency amenities for 70 beds as well as clinical capabilities this sort of as pharmacy, radiology and laboratory areas. The campus also incorporates an administration block for workplaces, a 60-seat cafeteria and 10 one-family members homes plus an 8-bedroom dormitory to house the hospital personnel and their family members.

Associated: Rammed earth Kopila Valley Faculty is the “greenest school in Nepal”

people sitting on a bench along a rammed earth wall
people walking on pathway between rammed earth hospital buildings

Due to the fact of the site’s distant and mountainous locale, the medical center is principally built from rammed earth utilizing a low-tech construction strategy and regional labor. Soil from the internet site was combined with 6% cement content material for stabilization and seismic resistance. This mixture was then formed into blocks with reusable plastic formwork and set atop foundations manufactured from area stone, which was also employed for pathways and retaining walls.

people walking underneath a transparent roof
medical lab space with long island with marble countertops

Nearby Sal wood was applied for developed-in furniture, exterior doorways and louvers. In addition to the thermal mass of the significant rammed earth partitions, passive heating and cooling style and design strategies were being utilized to retain the clinic comfortable year-spherical. The campus also features a new water source and storage, wastewater treatment amenities and bioswales to regulate monsoon-driven erosion. The hospital’s south-struggling with roofs are topped with a grid-linked 100 kW photovoltaic array that is powerful ample to make all of the campus’ energy needs.

dining area with small wood tables and chairs and one wall of glass
aerial view of rammed earth hospital buildings with mountains in background

“We see this undertaking as a design of how rammed earth, and other vernacular supplies, can be used to generate contemporary architecture,” claimed Sharon Davis, principal of Sharon Davis Style. “Without nearby elements, this project may well not have been attainable since of its incredibly distant place — a 10-hour travel from the closest regional airport and a three-day drive on slender, mountainous streets from the nearest producing centers all around Kathmandu.”

+ Sharon Davis Design and style

Photography by Elizabeth Felicella through Sharon Davis Design


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *