Ibiza home uses passive, bioclimatic systems to reduce energy use

Spain’s idyllic Balearic Islands are an inspiration for artists and architects alike. One Formentera-dependent architect Marià Castelló has just made use of Ibiza’s impressive magnificence to craft a fashionable residence. Tucked into the island’s hilly San Mateo location in the north, Ca l’Amo is a serene retreat comprised of five cube-like volumes that use quite a few passive, bioclimatic aspects to decrease the project’s environmental footprint.

large cube-like home with white exterior

The San Mateo plains were at the time stuffed with terraced landscapes made use of for agriculture, but around the decades, the area has regrown its native pine and juniper forests. Working with this organic landscape as inspiration, Marià Castelló developed Ca l’Amo, a modern dwelling shaded by all-natural vegetation. Crafted on two current dry stone walls, the home’s white cladding and natural limestone terraces give it an undeniably Mediterranean experience.

Associated: Architects revamp a 100-calendar year-aged warehouse into a dreamy off-grid refuge in Ibiza

one-story home made out of several volumes

white home with open wall

The five rectangular volumes are spaced to provide openings in between every single, creating a harmonious link between the indoors and outside. The dwelling options a swimming pool and protected lounge region on a single conclusion, in which residents can make the most of the Mediterranean weather. This 1st quantity is then related linearly to the subsequent four volumes, which include the shared and personal dwelling spaces.

white room with wood ceilings and large wood dining table

hanging fireplace in front of chair

The interior spaces replicate the similar openness of the exterior. With partitions of sliding glass doors, each and every quantity can be opened up to the features. A minimalist inside involves white partitions and cross-laminated timber accents. Outfitted with sparse pieces of tailor made-created furnishings, the dwelling spaces place all of the concentration on the pure environment.

minimalist living space with one chair facing a glass wall

modern, cube-like structure with open walls and covered lounge chair area

Further placing mother nature at the forefront of the design and style, the residence was designed to minimize energy usage as a result of the implementation of various passive and bioclimatic structure factors. The individual volumes and open up areas had been developed to choose whole gain of pure light-weight and air ventilation, while the dwelling was strategically positioned to use the vegetation and sunlight path to keep the interior spaces great and at ease 12 months-round. Additionally, a rainwater assortment system consists of a cistern that can shop up to 200 metric tons of water for reuse.

+  Marià Castelló Architecture

Through Wallpaper*

Pictures via Marià Castelló

white and wood home surrounded by greenery


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *