Heatherwick Studio completes nature-filled EDEN apartments in Singapore

Greenery spills down the sides of EDEN, a nature-filled apartment making done in late 2019 by British design and style and architecture organization Heatherwick Studio in the historic Newton district of Singapore. Motivated by Singapore founding father Lee Kuan Yew’s eyesight of a “city in a garden”, the architects departed from the common glass-and-steel tower typology with an innovative luxurious housing elaborate surrounded by tropical greenery on all sides. The building’s environmentally welcoming capabilities also gained it a Eco-friendly Mark Award Platinum Rating by the Singapore’s Constructing and Development Authority. 

Carry on reading down below

Our Showcased Videos

tall brown building with a wall of plants

Commissioned by Swire Attributes, EDEN represents a new and distinctive way of living in the metropolis with its elevated base — the cheapest ground is raised 23 meters over an intensely planted, floor-degree, tropical yard to allow for for town views from every single condominium — normal elements and details and unconventional condominium layouts. Every apartment is centered on an ethereal, open-approach living area that connects to landscaped, shell-like balconies on 3 sides and a few “wings”. There are two wings to the south with two bedrooms every and a northern wing that incorporates the kitchen area and company regions.

Similar: Heatherwick Studio breaks floor on undulating plant-protected growth in the coronary heart of Tokyo

aerial view of tall brown building with a wall of plants
close-up of undulating balconies with hanging plants on the edges

Stuffed with light-weight and sights of greenery and the town skyline, the interiors are dressed in natural elements, like parquet timber flooring and stone partitions in the bathrooms that are fitted with Heatherwick Studio-made sinks, vanities and baths. The balconies that are shaped close to the Y-formed apartment flooring system function over 20 species of flora to encompass the dwelling spaces with calming greenery and present normal shading from the sun. The uncovered undersides of the balconies were being constructed of clean, remarkably polished concrete produced with a bespoke casting system.

tan sofa and orange chair beside wall of glass with views of plants
people sitting in gray spinning chairs in a lush courtyard

“Over time, the creating is built to experienced, as the lush planting grows, like a sapling that has taken root beneath the streets, pulling the landscape of Singapore up into the sky,” the architects discussed. The exterior facade flanking the eco-friendly balconies is developed of concrete molded with an abstracted topographical map of Singapore’s terrain, producing a one of a kind, three-dimensional texture.

+ Heatherwick Studio

Photography by Hufton+Crow by way of Heatherwick Studio

plant-covered building with Singapore skyline in the distance


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *