Half-buried home in Brazil is crafted from rammed earth

On a windswept hill a three-hour push from São Paulo, Brazilian architecture firm Arquipélago Arquitetos has finished the Dwelling in Cunha, a very low-lying, modern day home that is largely designed of regionally sourced rammed earth. To safeguard the developing from the chilly, prevailing winds, the architects partly buried the framework into the earth and repurposed the excavated soil as building material for the making walls. The thick, earthen partitions and the building’s sunken place also supply the benefit of thermal mass to assistance preserve comfy and secure interior temperatures yr-spherical.

Continue on reading through under

Our Highlighted Films

elongated rammed earth home

The design and style for Home in Cunha can take inspiration from the bordering landscape and the region’s common tradition for ceramic crafts. Set atop a hill, the developing is oriented for best views of the Mantiqueira Mountains, when its reduced-lying profile and rammed earth development enable mix it into the landscape.

Associated: Inspiring rammed earth hospital brings very affordable care to rural Nepal

teal sofas around a small wood coffee table
person standing in living room facing a wall of glass

The primary walls of the property have been constructed of rammed earth by using a building technique that allows for easy assembly and disassembly. “All the features of hardness, thermal inertia, color, brightness and tactile quality are factors owing to the bodily and chemical features of that specific soil,” the architects mentioned. In addition to rammed earth design, architects also applied a area pottery procedure to build straw-coloured bricks for the remaining partitions.

bed facing a glass wall leading to a patio
two wood chairs on a wood deck

Inspite of its use of traditional components and development approaches, the Household in Cunha characteristics a minimalist and up to date design. The most important residing areas facial area north to acquire edge of wintertime sunlight and open up to an L-formed outdoor deck sheltered by deep roof overhangs. Substantial windows deliver panoramic sights and sufficient normal gentle indoors, whilst a blend of timber surfaces and brightly colored furnishings help generate a cozy and welcoming ambiance. The property also features a few bedrooms and two baths the bedrooms face the northwest and also open up up to the out of doors deck.

+ Arquipélago Arquitetos

Photography by Federico Cairoli by means of Arquipélago Arquitetos

rammed earth home on a hill


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *