Green-roofed Seattle home effortlessly pulls the outdoors in

When prolonged-time Queen Anne residents Tracy and Greg Adams identified the best hillside location for their new present day dwelling, they tapped nearby design firms Lane Williams Architecture and Swivel Interiors to craft the Prospect Residence, an abode that maximizes indoor/outdoor residing. Anchored into a steep slope, the household frames breathtaking sights of downtown Seattle and the Puget Seem. In reaction to the city’s wet season, the architects also topped the 4,000-square-foot dwelling with a green roof and extra a bio-retention planter as aspect of a stormwater management program. 

Keep on looking at underneath

Our Showcased Films

A rectangular home with a garage to the left and a walkway toward the front door at the center of the image. To the right are green plants.

Selected soon after an exhaustive multi-12 months research, the 6,113-square-foot Queen Anne residence that Tracy and Greg ordered arrived with stellar sights of the Seattle skyline — like a straight-line see of the iconic Area Needle — as very well as a challengingly steep slope. The designers permit the check out acquire heart stage in the design and style and supply the principal inspiration for the architecture, interior layout and furnishings, which combine purely natural components these as multi-level honed marble and rift white oak with substantial-close modern day European pieces. 

A wood counter with a hanging lamp overhead. In the background, floor-to-ceiling walls showing views of the city.

To improve views of the outdoors as properly as indoor/outdoor features all through, the Prospect Home was made with a “reverse floor plan” in which the open up-system communal regions are positioned on the uppermost flooring and the personal parts are tucked down underneath. On the major ground, significant expanses of glazing and an angled ash ceiling emphasize skyline sights. An open-air terrace with a fire extends the residing house to the outdoors on the west facet. 

A dining area surrounded by floor-to-ceiling windows, showing a cityscape of Seattle.

Connected: Residing Building Challenge-targeted Watershed increases Seattle’s h2o high-quality

“From avenue view the dwelling reads like a large white present day box that clings on to the hillside, a nod to the complexity of the demanding make,” defined the designers in a venture statement. “Internally it is an partaking and layered practical experience of built-in elements, layout traces, furnishings and art. Assured details (slat wooden ceilings, a large marble and wood box island, dim floors, dazzling art), compliment the home’s panoramic views, specifically in the evenings.”

+ Lane Williams Architecture

Images by Will Austin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *