Green-roofed Hive home opens and closes with the sun

Ahmedabad-based Openideas Architecture has completed Hive, an adaptable and sustainable relatives home that normally takes inspiration from character in additional ways than one. Positioned in Vesu, an up-and-coming place in Surat, Gujarat, the luxury residence was commissioned by a consumer who sought to manufacture a flawless home inspired by his get the job done with diamond field equipment. Knowledgeable by extensive photo voltaic and web site reports, the 600-sq.-meter residence’s identify will come from its honeycomb-inspired facade embedded with photo voltaic sensor-centered modules that open and near in response to lighting ailments. 

Go on studying beneath

Our Featured Movies

streetview of a brown-beige colored home with a honeycomb-like facade and slanted rooftops. greenery lines the front yard.

When the consumer approached Openideas Architecture, he introduced with him a approximately 90-point quick that included almost everything from the structural components and landscaping to sustainability wants and a yr-extended solar research. In reaction, the architects carried out an in-depth assessment of exterior temperature, humidity, solar radiation, cloud go over and wind pattern circumstances that knowledgeable the creation of the V-formed, steel-framed home, which opens up to greenery on many stages. In addition to a sunken courtroom and stepped back garden, the residence attributes a walkable green roof with varying slopes and pockets of greenery dispersed in the course of.

an interior dining room with a honeycomb-patterned window. abstract art hangs on either side of the window. a dining table with chairs sits in the middle of the room, with an orange-red rug underneath. to the right is a wooden bar area with three barstools.

The most eye-catching function of the household is the honeycomb-inspired facade with a special opening mechanism engineered to improve sunlight exposure and thermal consolation degrees within the dwelling. “Analyzed as for every the composition, functionality and mechanism, its design and style is based mostly on structural power, transformability and biomimicry,” mentioned the architects, who also took inspiration for the modules from the doors of airport buses. As the modules open up and shut, the sunshine results in shifting designs of gentle and shadow indoors. 

Relevant: Honeycomb shading keeps Büro Ole Scheeren’s skyscrapers the natural way awesome in Singapore

a living room with wood features, including a wave-like divider that separates the TV area and the sitting area with the L-shaped sofa.

In contrast to the metallic-clad exterior, the open-plan interior contains a mix of wooden and stone that create a perception of heat. As a continuation of the expressive facade, the indoor furnishings and buildings characteristic solid geometric shapes and cleanse traces. 

+ Openideas Architecture

Photos by FABIEN CHARUAU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *