Gensler upcycles an old warehouse into creative offices in Austin

At the coronary heart of East Austin, an old and uninviting warehouse has been reworked into a innovative business developing fittingly dubbed UPCycle just after its site-delicate design and style approach that includes the reuse of the complete constructing. Gensler led the renovation and updated the area with an additional 16,000 sq. feet of mezzanine area as well as power-successful advancements together with new insulation and significant-performance mechanical methods. The industrial character of the first making has been retained and celebrated as component of an overarching goal to maintain a piece of East Austin heritage. 

Proceed examining under

Our Highlighted Video clips

building with facade of varying tones of wood and metal slats

At first constructed in 1972, the 65,000-square-foot warehouse experienced originally been employed as the previous place of the Balcones Recycling Heart. Drawing inspiration from the setting up historical past, the architects sought to reuse the total developing and combine reclaimed elements in inventive strategies. All elements located onsite — from the metal construction and metallic panel skin to the present railroad tracks and graffiti art from past exhibitions — were being reclaimed or preserved and enhanced. Even the setting up skin was repurposed and turned inside out to reveal its organic end.

Relevant: Adobe’s renovated headquarters channels the style and design giant’s resourceful electricity

chairs and tables in office space with colorfully painted steel beams
office kitchen with black walls, dark backsplash and wood counters

“By recycling and upcycling 95% of the present constructing, roughly 1,830,000 kilograms of embodied carbon dioxide have been saved, and the lid of the present framework noticeably lengthened,” Gensler reported in a challenge assertion. “This cost savings amounts to the equal of using approximately 450 automobiles off the street.”

tan sofas in double-height office building with painted support beams
orange and black chairs near colorfully painted steel support beams

Expanded to 81,711 square ft, UPCycle now serves as a multi-tenant creative office environment creating. In addition to repurposed materials, the creating has been current with new elements, these types of as butterfly trusses coated in graffiti by area artists and a new roof with clerestory home windows to deliver extra purely natural mild indoors. To spend homage to the site’s direct access to the adjacent rail lines, Gensler designed a new entry lounge from a transformed boxcar placed on the building’s initial railroad tracks and fitted it with seating, WiFi and songs.

+ Gensler

Images by Dror Baldinger through Gensler


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *