Floating ICEBERG creatively confronts global warming

In summer 2019, a shocking sight popped up on a New Hampshire lake — ICEBERG, a floating, iceberg-shaped pavilion designed of regionally sourced wood and recycled plastic. Developed to increase awareness on the issue of polar ice soften, the momentary installation was the do the job of Bulot+Collins, an worldwide architecture agency that guided more than a hundred Beam Campers to construct the undertaking on-site. The environmental installation also doubled as a enjoy place with a resting place for sunbathing and a staircase that leads to a diving platform. 

a group of children on the side of the iceberg-like structure in the lake

ICEBERG was intended and created for Beam Camp, a summer season camp in Strafford, New Hampshire that teaches campers hands-on expertise and imaginative wondering by way of substantial-scale collaborative assignments selected by way of an annual worldwide style and design competitors. In 2019, Bulot+Collins’ ICEBERG job was picked out and built in three months by 104 campers between the ages of 10 to 17. 

to the right, a dock that goes out into the water. to the left, out in the water, the floating iceberg-like structure

Situated in the middle of Willy Pond, the 700-square-foot ICEBERG pavilion functions a slanted wooden body buoyed by a sequence of empty barrels. The construction is coated in locally sourced plywood panels clad in recycled HDPE tiles manufactured on-site by the campers with a method exclusively developed by the architects for the project. Recycled plastic was melted and molded into triangular shapes and then coated in a combine of resin and thermochromic paint to simulate the visual appeal of a melting iceberg: the hundreds of tiles flip from diverse shades of blue in the cold to a polar white in the warmth. 

Related: ICEBERGS immerse readers in a lovely underwater planet in Washington, D.C.

a blue panel with a white handprint, showing how the panels react to heat

In addition to its striking visual visual appearance, ICEBERG served as a enjoy space with a sunbathing space and a 10-foot-tall diving platform. “As architects accustomed to operating in an environment wherever the designer, the consumer and the end users are frequently 3 distinctive events, we were being stimulated to have the future end users play an lively job in the setting up procedure of the venture,” note the architects. “This blurring of boundaries familiarized campers with the delicate implications of constructing a area, and allowed them to evolve in a framework that they produced with their possess arms.”

+ Bulot+Collins

Photos via Bulot+Collins


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *