Families turn old police station into sustainable co-housing

Belgian layout firm Polygoon Architectuur and Jouri De Pelecijn Architect have brought to daily life the desire of 4 regional family members: a sustainable collaborative housing project that maintains adequate privateness although offering shared features. Dubbed Residing Aside Alongside one another, the 4-unit co-housing enhancement is situated within a previous police station in Antwerp. The adaptive reuse project emphasizes sustainable layout by integrating power-efficient methods, renewable materials and a inexperienced roof.

Go on examining beneath

Our Showcased Video clips

Four familes standing in front of a brick home.

Positioned in biking distance of the metropolis centre, the Dwelling Aside Collectively undertaking options shared bicycle storage as properly as car-sharing. As a consequence, the region together the road side that was initially devoted to paved parking areas has now been transformed into a front backyard garden with lush greenery for the reward of equally the inhabitants and the encompassing neighborhood. 

A co-living home with brick facade and windows.

The architecture studio converted the previous Antwerp law enforcement station into four equivalent-sized household models that are segmented with an further dividing wall that bisects the authentic center bay. Because the environmentally helpful style and design was a construction aim from the pretty beginning, the architects took treatment to preserve the building’s inner arrangement as well as the brickwork architecture found on the front facade. Even though just about every dwelling is approximately the very same dimension, every device functions a a little diverse framework the outer units, for case in point, incorporate an added extension on the very first floor. 

Similar: Zaha Hadid Architects change an aged fireplace station into a glowing port headquarters for Antwerp

The backyard of the home, showing a gray facade on the building.

In addition to reusing present components, the architects crafted the co-housing undertaking with a elements palette comprised mainly of renewable assets these kinds of as wooden and cellulose. The multi-family members home also involves a green roof and rainwater harvesting programs, as effectively as solar drinking water heaters to reduce the property’s environmental footprint. Garage containers that ended up found in the unique courtyard have also been demolished to create a roomy typical backyard garden viewable from the residents’ dining rooms, including “a breath of refreshing air in fast paced Deurne.”

+ Polygoon Architectuur

Photos © Frederik Beyens, Jessy van der Werff and Stijn Bollaert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *