Experimental, ecological home is inspired by a tree in France

In homage to the abundant architectural heritage of the French commune Boulogne-Billancourt, Paris-based mostly architectural organization Jakob + MacFarlane has crafted La Maison Connectée (The Linked Dwelling), a up to date dwelling that requires inspiration from the structure of a tree. Built with a double-skin facade, the multifaceted, sculptural household is a continuation of the area’s experimental housing, this kind of as its renowned Modernist neighbor, the UNESCO-detailed Immeuble Molitor condominium building by Le Corbusier. La Maison Connectée was engineered for decreased electricity use and outfitted with an clever dwelling-automation method and underground drinking water methods that energy its heating and energy.

Keep on examining below

Our Featured Films

aerial view of large white geometric home

Impressed by Boulogne-Billancourt’s track record as an “architectural laboratory” in the early 20th century, the architects established an impressive home that combines biomimicry, electricity-efficient programs and up to date design into a single dwelling. La Maison Connectée, which was completed in 2017, spans an location of 750 sq. meters with 3 floors, a basement and an accessible rooftop terrace. Outdoor terraces and balconies are inserted in between the two facades the outer multifaceted, steel facade offers privateness and shading to the rooms fitted with whole-height glazing.

Similar: Industrial developing is reimagined as a zero-carbon paragon for Paris 2024 Olympics

long white home surrounded by older buildings

“The major programmatic areas of the property unfold like successive levels of a tree, from the central circulation core, its heart to the facetted exterior façade, its bark,” the architects explained. “The tree metaphor also works in cross-part, where by the soils are supported by a branched tubular construction. This structure is designed as a three-dimensional matrix that results in being the exoskeleton, also allowing for the examining of the unique levels.”

large white geometric home

To maintain the historic character of the avenue, the architects retained the existing black steel fence and planted shrub species and large trees all over the plot to enhance the neighborhood’s leafy visual appeal. Even though the experimental property visually stands out amongst its neighbors, the project was authorised by both of those the Architect of the Buildings of France and the App, an business that protects the Parc des Princes district.

+ Jakob + MacFarlane

Pictures by Roland Halbe via Jakob+MacFarlane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *