Energy-neutral school in Utrecht enhances biodiversity

At the Winkerlaan in Utrecht, Dutch architecture organization EVA architecten has done SO Fier, an electricity-neutral key school for Distinctive Schooling Cluster 2 learners that emphasizes sustainability, versatility and connections with mother nature. The college, which belongs to SPO Utrecht, is break up into two volumes — academia and a gym — that browse as a solitary mass thanks to the constant brick masonry that wraps close to the facade as very well as the rounded corners that soften the building’s visual appeal. Big windows fill the interiors with pure light-weight and body sights of greenery and outside areas on all sides.

Go on examining beneath

Our Featured Movies

picnic tables and a garden outside a brick building with several square windows

At just about 3,000 sq. meters, SO Fier contains 15 group rooms, a technological place, two fitness centers, offices for ambulatory treatment and added supporting area. Created to supply specialised treatment to the college students, every single team place involves a toilet and a office that serves as a shelter zone. All team rooms encounter a central courtyard, which funnels pure light-weight into the rooms and “literally types a resting stage in the setting up,” the architects spelled out. “Here you can isolate by yourself from the relaxation as a pupil or teacher.”

Linked: Dutch villa taps into solar energy and optimal web site circumstances

students climbing stairs in a school lobby
students walking past bright yellow cubbies

In addition to the central courtyard, SO Fier improves biodiversity with a inexperienced roof found on the small roof among the two developing volumes as effectively as with the integration of nest containers — for area swifts, bats and residence sparrows — into the facade. Adaptability has also been created into the school’s design for occasion, the team rooms can be rearranged to accommodate common lessons. The task has reached Refreshing Colleges Course B, a Dutch score device for determining indoor air top quality.

kids swinging on ropes in a gymnasium
small courtyard with wood table and chairs surrounded by brick walls of a school building

“In session with the consumers and in collaboration with interior architect NEST and landscape architects Beuk, the entire interior and exterior areas had been also designed,” the architects additional. “A coordinated coloration and content palette makes sure peace and consistency in the busy daily life of the university. The identical applies to the squares: These are programmatically linked to the areas on the facade, just about every age group has its have sq. that is as inexperienced as possible.”

+ EVA architecten

Images by Sebastian van Damme via EVA architecten


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *