Energy-efficient Luxembourg library follows cradle-to-cradle principles

Immediately after five decades of building, architecture business BOLLES+WILSON has accomplished the new home for the Bibliothèque Countrywide du Luxembourg, a visually hanging and electricity-economical developing that consolidates the Luxembourg national library’s immense selection of elements and features. Initiated in 2003 after positioning first in an international levels of competition, BOLLES+WILSON’s library design and style was carried out in 9 phases with a preparing technique that prioritized electrical power performance and cradle-to-cradle rules where ever feasible. Rooftop photo voltaic panels and geothermal warmth pumps are utilised to electric power the 39,000-square-meter structure.

Carry on studying beneath

Our Highlighted Films

dark red library building

Located on the principal thoroughfare of Avenue John F. Kennedy in the Kirchberg district, the new developing for The Countrywide Library of Luxembourg draws the eye with its dramatic, angled type. The making is clad in large-format pink precast concrete panels and completed with a selection of surface therapies, like acid washing, water blasting and sand blasting. The eye-catching new search goes hand-in-hand with its abundance of general public space, which incorporates reading through rooms on numerous flooring, leisure places, spouse and children zones, a tunes home, a lot of function and examine stations and far more. 

Associated: LEED Platinum-accredited 50 % Moon Bay Library targets net-zero vitality

long dark red library building
long white table and wall of bookshelves in large room with red lighting

The public spaces support to deliver a protecting buffer to the basic principle developing block: a central and compact archive of more than 5 flooring exactly where supplies these kinds of as the national archives of the Grand Duchy of Luxembourg are housed. The archive is even further “encased in a bastion-like wrapping of stone-loaded gabion cages,” the architects stated in a statement. “The architectural intention is homogeneity, a content unity of the in general developing quantity, with an undercurrent of area articulation.”

large white room with blue floors and blue chairs
large library space with walls of wood bookshelves and skylights in the ceiling

To satisfy higher environmental expectations, the library is engineered to just take benefit of thermal mass for passive heating and cooling. Examples array from the strategic opening of windows and skylights at night to circulate great air by means of the chimney influence to the thorough variety of inside resources for their thermal-absorbing capacities. Geothermal warmth pumps put in beneath the basis plate and rooftop solar panels supply electrical power by means of renewable resources.

+ BOLLES+WILSON

Pictures by Christian Richters through BOLLES+WILSON

library with white shelves and blue floors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *