CLT gives a sustainable community center in Copenhagen a welcoming feel

In the Copenhagen suburb of Brønshøj, nearby architectural exercise NORD Architects has done the Parish Center, a contemporary neighborhood center and put of worship that is primarily created of cross-laminated timber to decrease the project’s carbon footprint. Chosen for its renewable and tough options, the cross-laminated timber has also been purposefully remaining uncovered during the multifunctional constructing to lend a feeling of welcoming and heat to the inside. The task serves as a gathering space although offering a new link among the city sq. and church, which experienced beforehand felt minimize off from the group.

timber building with a curved facade

Officially opened in April 2019 after a five-year approach, the Parish Center in Brønshøj arose from a 2015 layout level of competition that named NORD Architects the 1st put winner. The Danish architects’ profitable entry proposed not only a modernized church, but also unifying the church and congregation regions with the town to produce a new cultural community center wherever all people could sense welcome. Also key to the style and design was the use of mass timber, also known as cross-laminated timber, to placement the creating as an illustration of sustainable architecture in the town. The cross-laminated timber also assists stabilize indoor temperatures, humidity degree and acoustics.

Linked: New Maritime Training Centre in Malmö raises local climate modify recognition

elongated timber building with tall glass windows

“We have made a multifunctional creating that gives an open and welcoming space for flexible usage in a modern parish middle that assemble individuals in extremely diversified things to do,” stated Morten Rask Gregersen, spouse at NORD Architects. “The large span of CLT wooden accommodates this is a person gesture and connects the two reverse outside spaces. The church on one side and the city on the other.”

two dogs inside a large wood room with a piano

In addition to the predominate use of all-natural wood inside of and out, a perception of welcoming and inclusion is achieved by means of the shape of the creating, which options curved walls that embrace a yard space on a avenue-struggling with corner. A peaceful pastor yard tucked behind the constructing gives connection with the neighboring rectory. 

+ NORD Architects

Images by Adam Mørk by using NORD Architects


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *