BAAQ’ turns midcentury warehouse into community-building hub

In a bid to sustainably generate far more inclusive and connective house in Mexico Town, local architecture follow BAAQ’ has rehabilitated Dr. Atl 285 — an industrial structure from the late 1960s — into a mixed-use neighborhood hub topped with a effective urban backyard. Positioned in the community of Santa Maria la Ribera just west of the historic middle, the adaptive reuse venture responds to the area’s ongoing densification approach that has attracted a youthful inhabitants in the latest yrs. In adapting the creating into a community-forward house alternatively than tearing it down to get started anew, the architects have also very carefully preserved the cultural and architectural heritage of the the framework when reducing the project’s environmental influence.

Proceed reading through down below

Our Highlighted Films

black metal-framed windows

Mostly built with bolstered concrete beams and columns, Dr. Atl 285 was originally made use of for industrial purposes. The architects remaining the reticular concrete composition uncovered in a nod to the building’s previous while inserting new cubic features of wood as part of a new, adaptable, modular layout that can adapt to various application requirements of various sizes and configurations. The permeable construction also enables all-natural gentle to move through the creating.

Linked: A lush rooftop oasis thrives on this renovated Artwork Deco townhouse in Mexico Town

gray sofa and white lounge chair near wall of glass
round wood table under chandelier in industrial building

In addition to a rooftop urban farm that creates food for all users, the architects have made a collection of widespread areas in the out of doors spots. A water cure plant was put in beneath the building’s aged courtyard to eradicate drainage discharge. By recirculating all of the h2o applied, the drinking water treatment method plant can help save up to 45% of h2o. A back garden was planted atop the water therapy plant to offer more out of doors environmentally friendly room and to increase air top quality. 

white lounge chair near wall of glass with small balcony
aerial view of garden on a brick rooftop

“The job aims to display the adaptability of architecture in the present methods, the regenerative probable of the town, and the ability to crank out sustainable projects these days,” the architects stated in a venture statement. “All this to maintain the cultural and architectural heritage by way of the restoration of these constructions and tasks, not only to preserve the presence of every single neighborhood but also to lessen the environmental influence of authentic estate advancement.”

+ BAAQ’

Phototography by Jaime Navarro by using BAAQ’


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *