Architect designs his own breezy, plant-filled home in Los Angeles

David Montalba, founding principal of Montalba Architects, just lately finished a 5,450-square-foot own residence in Santa Monica, California. The style is based all-around a vertical courtyard strategy with movable wooden screens that make up the facade. These screens assistance cool the household in an strength-efficient way all through the area’s sizzling summers. Many supplemental green style things, together with a Tesla Powerwall and solar panels, additional lower the home’s carbon footprint.

Keep on looking through under

Our Showcased Videos

two-story home with wood louvers and a large courtyard

At a few tales, the property seamlessly merges indoor and outdoor with the series of operable picket screens, supplying just enough privateness from neighbors. The vertical courtyard connects all concentrations of the household although a concrete foundation acts as an anchor to the decrease amounts. Landscaped balconies and the enclosed courtyard are divided by lush vegetation and connected with a bridge. The end result is an L-shaped strategy centered close to the courtyard, locking into the web site although the next ground hovers over the concrete footing and residing quarters on the ground flooring.

Relevant: Santa Barbara home is surrounded by wooden screens for pure local weather control 

beige furnishings in white living room with large windows
wood coffee table and beige chairs in room with glass walls connecting to a courtyard

“Given the lot’s measurement and the neighborhood, the largest obstacle was creating positive we did not overbuild and managed some degree of privacy with our speedy neighbors,” Montalba mentioned. “This was realized by making a basement amount and vertical courtyard in which the house is arranged. Los Angeles has a extensive record of residential courtyard buildings and that in combination with the privateness it offered helped push this notion.”

large white bed in room with wall of glass behind wood screen
large bathroom with skylights

The louvers offer cross-ventilation in excess of the footprint of the residence, when the strategically positioned pool gives evaporative cooling to produce a breezy corridor by means of the living location. Adjacent terraced gardens and the perimeter of the household are landscaped with native vegetation for shading, cooling and stormwater retention.

aerial view of stepped vertical garden

Other eco-pleasant attributes consist of a rainwater assortment process for potable h2o, a Tesla Powerwall, solar panels and radiant heating and cooling methods. A vertical back garden provides additional plant existence to the residence, when a thermal mass in the basement will help additional achieve snug temperatures yr-spherical. Soft tones and natural colors are showcased in the interior style and design, with ground-to-ceiling length home windows to permit in a lot of pure mild.

+ Montalba Architects

Images by Kevin Scott by way of v2com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *