Abu Dhabi Flamingo Visitor Center blends into the landscape

Prague-based architecture organization Petr Janda / brainwork studio has gained an worldwide competition with its design of the Abu Dhabi Flamingo Customer Center, a proposed center that would company the Al Wathba Wetland Reserve positioned southeast of central Abu Dhabi. Dubbed “To See and Not to be Seen,” the profitable proposal blends in with the landscape with an organically shaped constructing created of a pink concrete materials that mimics rock formations in the Arabian desert. To mitigate the region’s extreme warmth, the proposed visitor middle would element liquid coolant built-in into each the inner and outer creating shells as properly as lichens that go over the surface of the developing to significantly minimize operational fees.

Continue studying under

Our Featured Films

rendering of curving pink concrete building

Organized by the Abu Dhabi Setting Agency in partnership with Bee Breeders, the Abu Dhabi Flamingo Customer Centre competitors sought building layouts that could accommodate a large vary of programming — together with an information and facts centre, cafe, terrace, memento store, display screen spot for specimens, education middle, bogs and a motor vehicle park — and complement the Al Wathba Wetland Reserve. The reserve is a 5,000-square-kilometer safeguarded area that is dwelling to about 260 species of birds and other wildlife. Every single autumn as a result of spring, the reserve welcomes 4,000 pink flamingos.

Associated: Touring restored wetlands at a Wisconsin mother nature conservancy

rendering of people walking inside pink concrete building

The architects’ winning proposal envisions a visitor centre with a circular flooring system that eschews the classic format of person rooms boxed in by orthogonal walls. Rather, the barrier-totally free interior emphasizes the building’s dynamic rounded condition with curved partitions all through the three floors, from the basement amount to the roof, where a “pink lake” biotope is situated. The strange style encourages people to explore the creating substantially like they would the reserve.

rendering of science exhibits inside pink concrete building with round skylight

“The principal concept is to join the customer centre with the reserve’s character at all stages of the project,” the architects defined. “To build an autonomous atmosphere with the distinctive genius loci. Applying materials and condition mimicry, the making organically connects its physical appearance with the setting of the reserve. It looks very previous and, at the same time, present-day or even futuristic. It is effective with the natural link among the natural and inorganic elements of nature, which permeates not only the specialized part of the constructing (cooling and condensation process) but also all exhibition and didactic approaches (residing parts of the facades, water things and indoor lifetime organisms).”

rendering of people bird-watching from a pink concrete building

The jury has praised the undertaking for its web site-delicate style and design nevertheless, it did notice that the complexity of the constructing could show to be prohibitively high-priced to construct in its current type.

+ Petr Janda / brainwork studio

Images via Petr Janda / brainwork studio

natural water feature near curving pink concrete building


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *