A puzzle-inspired sliding facade improves this building’s energy efficiency

In the Ballard neighborhood, close to Seattle’s downtown, community architecture firm Graham Baba Architects has finished the Klotski, a blended-use infill setting up that emphasizes energy performance. Named soon after the sliding block puzzle that inspired its southern facade, the creating makes use of a combine of substantial- and low-tech procedures to lessen electrical power use, together with rooftop solar panels, radiant heating, operable windows and sliding steel sunshades. The Klotski is also equipped with rainwater cisterns that accumulate and recycle rainwater.

Continue looking at underneath

Our Featured Movies

dark metal building with weathered steel screens over the windows

Graham Baba Architects designed the Klotski to mirror the eclectic and industrial roots of the Ballard community. Created from concrete masonry units and a steel body, the 10,041-square-foot setting up features an open floor-program, uncovered structural beams and tall ceilings for a loft-like, industrial sense. The 3-tale, combined-use setting up residences the Trailbend Taproom beer hall on the floor flooring, place of work place on the second floor, a maker place on a self-contained mezzanine level and a studio as properly as a small caretaker’s apartment on the top ground. On-web-site protected parking is accessed off the alley.

Associated: Gensler upcycles an aged warehouse into resourceful workplaces in Austin

people eating at wooden tables outside a dark metal building
room with people working on computers at white desks near a white sofa

Intended to have interaction the road amount, the constructing is set again from the residence line by a number of toes to create room for out of doors eating even though substantial glazing encourages transparency and link to the local community. Generous roof decks — these types of as the out of doors deck for the studio and condominium on the top rated flooring — and an interior courtyard boost an indoor/ outside living experience through.

white sofa and two white chairs near a wall of windows
people eating at a small round table on an open-air balcony

Optimized for all-natural air flow and daylight, the building characteristics operable windows on the north and south sides. The Klotski-influenced sunshades on the south-struggling with exterior consist of 7-foot-by-10-foot perforated steel screens that slide up and down to reply to privateness and shading demands that improve through the seasons.

+ Graham Baba Architects

Photography by Kevin Scott via Graham Baba Architects


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *