A contemporary home slots inside a historic stone facade in Spain

Spanish architecture company Valentín Arrieta Berdasco has not too long ago completed the Pino-Roble Dwelling, an architecturally putting household that combines a historic stone facade with a modern new build. Finished in 2019, the residence is found in Canicosa de la Sierra. This municipality in just the province of Burgos is dwelling to a purely natural monument named “Pino-Roble,” a pine tree that grows inside of a centenary oak that has grow to be a symbol of the village. Impressed by the Pino-Roble and the regenerative electric power of mother nature, the architects crafted a property that retains the id of the pre-present framework although inserting new design inside.

Go on looking through down below

Our Featured Video clips

stone walls surrounding a modern white home

As with most residences in the village, the first household that the Pino-Roble Household replaced was built principally of sand-coloured stone walls with a gable roof. The architects preserved the external stone walls to blend the constructing in with its neighbors but selectively reconstructed the partitions to leave area for two courtyards — one particular on the northwest side and the other to the southeast — that serve as transitional spaces. The sheltered out of doors courtyards also aid to funnel pure gentle indoors devoid of compromising privateness.

Similar: Futuristic photo voltaic residence concealed inside 18th-century stone ruins

white home with butterfly roof inside a stone home
stone buildings along a street

A glimpse of the modern nature of the Pino-Roble Dwelling is noticed in the white butterfly roof-topped quantity that rises driving the stone partitions. The tall addition allows for the creation of 3 flooring arranged around a central staircase. The floor ground contains a double-top dwelling place and dining space with a kitchen area to the facet as nicely as the most important bedroom suite. 4 extra bedrooms are positioned on the next floor the major flooring is made up of a analyze area and lavatory. A prefabricated SATE procedure wraps about the new exterior to reach a superior-overall performance thermal envelope. 

stone walls around a tall white building
trees in front of stone buildings

“Externally, the dwelling recovers its lost identity, emphasizing the primigenial composition by means of the elimination of additions,” the architects discussed. “Following this intent, the primary openings in the facades are preserved (enlarging a fashionable opening to get into the garage), and the local sandstone building program is highlighted. Moreover, the intention is to, visually, fragment the new emerging volumes to combine them in the village composition.”

+ Valentín Arrieta Berdasco

Pictures by Javier Bravo by means of Valentín Arrieta Berdasco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *